Επικοινωνία:   τηλέφωνο: 210.555.1622,  fax: 210.555.1623,  e-mail: info@acsys.gr

Κρεμαγιέρα και γρανάζι

Όταν εγκαθιστούμε έναν μηχανισμό συρόμενων θυρών (μοτέρ συρόμενης γκαραζόπορτας) προσέχουμε ώστε η κρεμαγιέρα (οδοντωτός κανόνας) να μην πατάει επάνω στο γρανάζι (πινιόν) αλλά να απέχει λίγο από αυτό (να αφήνει λίγο “αέρα”) δημιουργώντας ένα μικρό διάκενο.

Το διάκενο αυτό είναι απαραίτητο για την σωστή συνεργασία κρεμαγιέρας και γραναζιού.

Διάκενο μεταξύ κρεμαγιέρας και γραναζιού

Εάν δεν δημιουργήσουμε το σωστό διάκενο ή, ακόμη χειρότερα, εάν η πόρτα στηρίζει το βάρος της επάνω στο γρανάζι, αργά ή γρήγορα θα έχουμε πρόβλημα στη λειτουργία του μηχανισμού.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι το αυτό είναι το πλέον συνηθισμένο λάθος στις εγκαταστάσεις τέτοιων μηχανισμών, πολλές φορές ακόμη και από “επαγγελματίες”, και το αποτέλεσμα είναι συνήθως το σπάσιμο του γραναζιού. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να τηρούνται απόλυτα οι σχετικές οδηγίες του κατασκευαστή.

Τιμές για αρκετούς τύπους κρεμαγιέρας για συρόμενες γκαραζόπορτες που διαθέτουμε (μεταλλικές και πλαστικές, με διάφορα modules) θα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα στη σελίδα:
- Κρεμαγιέρες για συρόμενες γκαραζόπορτες

Τα επόμενα πιο συνηθισμένα λάθη έχουν να κάνουν με την κακή τοποθέτηση της κρεμαγιέρας. Η κρεμαγιέρα κατασκευάζεται σε τμήματα (συνήθως του ενός μέτρου) και στηρίζεται στην πόρτα με αποστάτες. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι εξής οδηγίες:

  • Τα τμήματα της κρεμαγιέρας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συγκολληθούν μεταξύ τους, ούτε να συγκολληθούν με τους αποστάτες:

Λάθος τρόπος εγκατάστασης τμημάτων κρεμαγιέρας

  • Στο σημείο που περνάμε από το ένα τμήμα κρεμαγιέρας στο επόμενο, πρέπει να διατηρείται το βήμα της κρεμαγιέρας και όχι απλά να ακουμπά το ένα τμήμα με το άλλο. Για να το εξασφαλίσουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγό ένα τρίτο κομμάτι κρεμαγιέρα, όπως στο ακόλουθο σχήμα:

Σωστός τρόπος εγκατάστασης τμημάτων κρεμαγιέρας

Εάν εγκαθιστάτε την τυπική μεταλλική κρεμαγιέρα, τότε σημειώστε τα εξής:

  • Η κρεμαγιέρα αποτελείται από κομάτια του 1 m.
  • Κάθε κομάτι διαθέτει 3 οβάλ τρύπες.
  • Σε κάθε οβάλ τρύπα, βιδώνουμε από έναν αποστάτη, όπως στο παρακάτω σχήμα. Αρχικά βιδώνουμε κάθε αποστάτη στο κέντρο περίπου της οβάλ τρύπας (ώστε να μπορούμε ένα μετά χρειαστεί να κάνουμε μια ρύθμιση επάνω ή κάτω) τόσο σφιχτά όσο χρειάζεται για να μην παίζει. Το τελικό σφίξιμο θα γίνει αφού τοποθετηθεί και ελεγχθεί η κρεμαγιέρα.

Κρεμαγιέρα και αποστάτης

  • Το πλατύ μέρος (πατούρα) του αποστάτη είναι αυτό που θα συγκολλήσουμε επάνω στην πόρτα.

Κρεμαγιέρα και αποστάτης

  • Οι διαστάσεις της τυπικής μεταλλικής κρεμαγιέρας είναι όπως στο παρακάτω σχήμα.

Κρεμαγιέρα και αποστάτηςModule (Διαμετρικό βήμα)

Η κρεμαγιέρα πρέπει απαραίτητα να έχει το ίδιο module (διαμετρικό βήμα) με το γρανάζι.

Στους περισσότερους μηχανισμούς για οικιακές συρόμενες θύρες ή για θυρόφυλλα βάρους κάτω των 2t, χρησιμοποιείται γρανάζι και κρεμαγιέρα με module 4 (m4).

Σε μηχανισμούς για πολύ μεγάλα βάρη θυρόφυλλου (άνω των 2t), σχετικά σύνηθες είναι το module 6 (m6).

Πρέπει να έχει κανείς υπ' όψιν ότι η τιμή του module δείχνει τη σχέση ανάμεσα τον αριθμό δοντιών και την διάμετρο αναφοράς σε ένα γρανάζι. Αυτό σημαίνει ότι δύο γρανάζια, μπορεί να έχουν το ίδιο module (και άρα να συνεργάζονται εξίσου σωστά με μία κρεμαγιέρα ίδιου module) αλλά διαφορετική διάμετρο και αριθμό δοντιών.

Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed
  Στοιχεία επικοινωνίας ACSYS:   / Επωνυμία: ΣΤ ΠΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ /   / ΑΦΜ: 998118938 /   / ΔΟΥ: Ελευσίνας /   / Ταχυδρομική διεύθυνση: Οδός Ξηροπήγαδου, 19600 Μάνδρα, Αττική, Ελλάδα /   / τηλ: 2105551622 /   / fax: 2105551623 /   / Ωράριο λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή (εργάσιμες ημέρες - εκτός διακοπών και αργιών) - από 9 το πρωί έως 7 το απόγευμα (09:00-19:00) /   / Γεωγραφικό πλάτος (latitude): 38.061921 N - Γεωγραφικό μήκος (longitude): 23.505152 E /  
  ACSYS - Και καλύτερα, και φθηνότερα ! ™