Επικοινωνία:   τηλέφωνο: 210.555.1622,  fax: 210.555.1623,  e-mail: info@acsys.gr

Διαστάσεις ανοιγμάτων

Εάν ενδιαφέρεστε για μία ενδεικτική τιμή για ρολλό (ασφαλείας ή βιομηχανικό) ή άλλο προϊόν που καλύπτει ένα οικοδομικό άνοιγμα, πρέπει να μας δώσετε τις διαστάσεις του ανοίγματος.

Δείτε τα παρακάτω σχέδια και έπειτα μετρήστε και σημειώστε τις αντίστοιχες διαστάσεις.

Μπορείτε να μας δώσετε τις διαστάσεις τηλεφωνικά ή να μας τις στείλετε με φαξ ή e-mail. Με αυτό τον τρόπο θα συνεννοηθούμε ταχύτερα, και, το κυριότερο, χωρίς λάθη.

 • Τα προϊόντα δεν κατασκευάζονται βάση των δικών σας μετρήσεων. Εάν αποδεχτείτε την ενδεικτική προσφορά μας, θα επισκεφτούμε τον χώρο σας για να πάρουμε τα λεπτομερή κατασκευαστικά μέτρα και να καταγράψουμε όποια άλλα στοιχεία είναι απαραίτητα.
 • Εφόσον τα κατασκευαστικά μέτρα δεν απέχουν σημαντικά από τις διαστάσεις που μας δώσετε και δεν συντρέχει άλλος σοβαρός λόγος για αναθεώρηση της ενδεικτικής προσφοράς, προφανώς θα είναι και η τελική προσφορά μας.


Βασικές διαστάσεις

Για να σας δώσουμε μία σωστή προσφορά απαιτούνται τουλάχιστον οι βασικές διαστάσεις του ανοίγματος. Οι διαστάσεις αυτές αφορούν το άνοιγμα όπως το βλέπουμε όταν είμαστε στο εσωτερικό του χώρου και κοιτάμε προς τα έξω, σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

Βασικές διαστάσεις ανοίγματος
Πλάτος ανοίγματος: ΠΑ Ύψος ανοίγματος: ΥΑ
Αριστερό περιθώριο (Αριστερός λαμπάς): ΑΠ Επάνω περιθώριο (Δοκάρι): Υδ
Δεξί περιθώριο (Δεξιός λαμπάς): ΔΠ


Οι παραπάνω διαστάσεις πρέπει να μετρηθούν με σχετική ακρίβεια (τουλάχιστον σε εκατοστά του μέτρου / cm - ιδανικά σε χιλιοστά του μέτρου / mm).

Παρακαλούμε, να μετρήσετε όχι μόνο το πλάτος (ΠΑ) και το ύψος (ΥΑ) του ανοίγματος αλλά και τα περιθώρια δεξιά (ΔΠ), αριστερά (ΑΠ) και πάνω (Υδ) από το άνοιγμα. Εάν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε για να φιλοξενήσουν την κάσα του προϊόντος ώστε να μένει το μέγιστο δυνατό ελεύθερο πλάτος και ύψος διέλευσης.

Όταν παίρνουμε μέτρα, πρέπει να μετράμε την κάθε διάσταση σε αρκετά διαφορετικά σημεία και να καταγράφουμε την μικρότερη μέτρηση. Ο λόγος είναι ότι αρκετές φορές τα ανοίγματα δεν είναι σωστά κατασκευασμένα (με όλες τις επιφάνειες εντελώς επίπεδες, κάθετες μεταξύ τους κλπ).

Επίσης πρέπει να εξετάζεται το εάν το άνοιγμα είναι όντως ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (όπως πρέπει κανονικά να είναι) ή όχι.

Όταν κάποιο από τα περιθώρια που περιγράψαμε δεν υπάρχει, η αντίστοιχη τιμή του είναι 0 mm. Για καλύτερη κατανόηση, παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά παραδείγματα του πώς μπορεί να είναι διαμορφωμένο ένα άνοιγμα.Άνοιγμα χωρίς αριστερό περιθώριο (χωρίς αριστερό λαμπά)

Άνοιγμα χωρίς αριστερό περιθώριο (χωρίς αριστερό λαμπά)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε καθόλου περιθώριο στα αριστερά του ανοίγματος, άρα:

 • ΑΠ = 0 mm


Άνοιγμα χωρίς επάνω περιθώριο (χωρίς δοκάρι)

Άνοιγμα χωρίς επάνω περιθώριο (χωρίς δοκάρι)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε καθόλου περιθώριο επάνω από το άνοιγμα, άρα:

 • Υδ = 0 mm


Άνοιγμα χωρίς καθόλου περιθώρια (χωρίς λαμπάδες και δοκάρι - τύπου "τούνελ")

Άνοιγμα χωρίς καθόλου περιθώρια (χωρίς λαμπάδες και δοκάρι - τύπου "τούνελ")

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε καθόλου περιθώρια περιμετρικά του ανοίγματος. Τέτοια ανοίγματα, τυπικά περιγράφονται σαν τύπου 'τούνελ' και ισχύει:

 • ΠΑ = 0 mm
 • ΠΔ = 0 mm
 • Υδ = 0 mm


Πιο περίπλοκες περιπτώσεις

Υπάρχει η πιθανότητα το άνοιγμα και/ή το δωμάτιο, να είναι πιο περίπλοκο από τις παραπάνω περιπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο είναι, να κάνετε ένα δικό σας σκαρίφημα για την κάτοψη και την πλάγια όψη του χώρου. Δείτε επίσης και την σχετική σελίδα μας.

Επίσης, εάν το άνοιγμα συνδυάζεται με ράμπα, οι απαιτούμενες διαστάσεις περιγράφονται στην ενότητα: Ράμπες εισόδου σε υπόγειους χώρους.Ορολογία

 • Κολώνες
  Πρόκειται για τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία που στηρίζουν ένα κτίριο.
 • Λαμπάδες
  Λαμπάς ονομάζεται ο ελεύθερος χώρος δίπλα από το άνοιγμα (αριστερά ή δεξιά). Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί, εάν υπάρχει, μας δίνει ένα τρόπο να τοποθετήσουμε το προϊόν πίσω από το άνοιγμα, εξασφαλίζοντας και προστασία των οδηγών του αλλά και το μέγιστο καθαρό άνοιγμα διέλευσης. Επιπλέον κάποια προϊόντα, όπως τα ρολλά με πλευρικό μοτέρ, έχουν σοβαρές απαιτήσεις χώρου στο πλάι και η ύπαρξη μεγάλων λαμπάδων (πολύ ελεύθερου χώρου δεξιά και/ή αριστερά του ανοίγματος) είναι πολύ βασική σε αυτή την περίπτωση.
 • Δοκάρια
  Πρόκειται για τα οριζόντια δομικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα πατώματα ενός κτιρίου.
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed
  Στοιχεία επικοινωνίας ACSYS:   / Επωνυμία: ΣΤ ΠΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ /   / ΑΦΜ: 998118938 /   / ΔΟΥ: Ελευσίνας /   / Ταχυδρομική διεύθυνση: Οδός Ξηροπήγαδου, 19600 Μάνδρα, Αττική, Ελλάδα /   / τηλ: 2105551622 /   / fax: 2105551623 /   / Ωράριο λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή (εργάσιμες ημέρες - εκτός διακοπών και αργιών) - από 9 το πρωί έως 7 το απόγευμα (09:00-19:00) /   / Γεωγραφικό πλάτος (latitude): 38.061921 N - Γεωγραφικό μήκος (longitude): 23.505152 E /  
  ACSYS - Και καλύτερα, και φθηνότερα ! ™