Επικοινωνία:   τηλέφωνο: 210.555.1622,  fax: 210.555.1623,  e-mail: info@acsys.gr

Ράμπες εισόδου σε υπόγειους χώρους

Πέρα από τις βασικές διαστάσεις του ανοίγματος, κάποιες φορές χρειάζεται να ξέρουμε και εάν υπάρχει ράμπα καθόδου στο άνοιγμα (πχ σε υπόγεια ή ημι-υπόγεια γκαράζ) αλλά και τι διαστάσεις έχει.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στην περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε μία μονοκόμματη γκαραζόπορτα οροφής.

Τονίζουμε ότι δεν κατασκευάζουμε ράμπες γκαράζ, ούτε εκτελούμε οικοδομικές εργασίες. Η ενότητα αυτή υπάρχει για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να καταγράψουν τα στοιχεία της ράμπας που ήδη διαθέτουν, ώστε να μπορούμε να προτείνουμε κατάλληλη γκαραζόπορτα.

Εάν ψάχνετε κάποιον που θα αναλάβει να σας κατασκευάσει ή τροποποιήσει μία ράμπα γκαράζ, δοκιμάστε την αναζήτηση για 'αντιολισθητικές ράμπες' ή 'ράμπες ψαροκόκκαλο'.

Παρακάτω παραθέτουμε σχεδιαγράμματα για να σας βοηθήσουν στην καταγραφή των διαστάσεων της ράμπας, ώστε να μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε καλύτερα.Κείμενη νομοθεσία

Επειδή αρκετοί επισκέπτες ψάχνουν να βρουν στοιχεία για την επιτρεπόμενη κλίση σε ράμπες γκαράζ, θα βρείτε την σχετική νομοθεσία στην σελίδα ΕΛΙΝΥΑΕ - Χώροι στάθμευσης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η Υ.Α. 98728/7722/1993 (ΦΕΚ 167/Δ/2.3.1993) ορίζει:

  • Άρθρο 2.3: Η μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση των κεκλιμένων επιπέδων (ράμπες)ορίζεται σε 20% και εξασφαλίζεται σε όλο το πλάτος τους. Ειδικά για χώρους στάθμευσης χωρητικότητας μέχρι 4 αυτοκινήτων επιτρέπεται κλίση μέχρι 25%. … Κατά τη μετάβαση από οριζόντιο επίπεδο σε κεκλιμένο παρεμβάλλεται τμήμα προσαρμογής των κλίσεων με ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 12,00 μέτρων.


Πλάγιες όψεις σε τομή

Φανταστείτε, ότι με κάποιο τρόπο μπορούμε να κόψουμε την είσοδο στο κατακόρυφο επίπεδο, να πετάξουμε το ένα μέρος και να δούμε από το πλάϊ ότι έμεινε. Αυτό, χοντρικά, είναι μία “πλάγια όψη σε τομή”. Επιπλέον, τονίζουμε τις πλάκες, τα δοκάρια κλπ, με διαγράμμιση.

Παρακάτω, “τέλος” της ράμπας εννοείται το χαμηλότερο σημείο της.

Ακολουθούν κάποιες τυπικές περιπτώσεις.

Ρ1 Ρ2 Ρ3
Ράμπα που τελειώνει ακριβώς εκεί που αρχίζει το άνοιγμα - Πλάγια όψη σε τομήΡάμπα που τελειώνει μετά από το άνοιγμα - Πλάγια όψη σε τομήΡάμπα που τελειώνει πριν από το άνοιγμα - Πλάγια όψη σε τομή


Ρ1. Ράμπα που τελειώνει ακριβώς εκεί που αρχίζει το άνοιγμα

Σχεδιάγραμμα σε μορφή PDF

Η απλούστερη περίπτωση, αφού υπάρχουν μόνο δύο διαστάσεις να μετρήσει κανείς:

  • το μήκος της ράμπας (στο οριζόντιο επίπεδο)
  • η υψομετρική διαφορά (κάθοδος) της ράμπας

Πλάγια όψη σε τομήΡ2. Ράμπα που τελειώνει μετά από το άνοιγμα

Σχεδιάγραμμα σε μορφή PDF

Χρειαζόμαστε ότι και στην πρώτη περίπτωση συν την απόσταση του τέλους της ράμπας από το άνοιγμα.

Πλάγια όψη σε τομήΡ3. Ράμπα που τελειώνει πριν από το άνοιγμα

Σχεδιάγραμμα σε μορφή PDF

Χρειαζόμαστε ότι και στην πρώτη περίπτωση συν την απόσταση του τέλους της ράμπας από το άνοιγμα.

Πλάγια όψη σε τομήΆλλες περιπτώσεις

Μπορεί η δική σας ράμπα να μην ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο είναι να κάνετε ένα δικό σας σκαρίφημα όπως αυτά που δίνονται παραπάνω.

Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed
  Στοιχεία επικοινωνίας ACSYS:   / Επωνυμία: ΣΤ ΠΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ /   / ΑΦΜ: 998118938 /   / ΔΟΥ: Ελευσίνας /   / Ταχυδρομική διεύθυνση: Οδός Ξηροπήγαδου, 19600 Μάνδρα, Αττική, Ελλάδα /   / τηλ: 2105551622 /   / fax: 2105551623 /   / Ωράριο λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή (εργάσιμες ημέρες - εκτός διακοπών και αργιών) - από 9 το πρωί έως 7 το απόγευμα (09:00-19:00) /   / Γεωγραφικό πλάτος (latitude): 38.061921 N - Γεωγραφικό μήκος (longitude): 23.505152 E /  
  ACSYS - Και καλύτερα, και φθηνότερα ! ™