Πίνακας Περιεχομένων Σελίδας
Μοτέρ για συρόμενες γκαραζόπορτες
Οι μηχανισμοί για συρόμενες αυλόθυρες (μοτέρ για συρόμενες πόρτες) που διαθέτουμε, μπορούν να λειτουργούν με τηλεχειρισμό, με χειρισμό από μπουτόν ή μπουτόν-κλειδί κλπ.
Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με μία μεγάλη ποικιλία από εξαρτήματα (πχ φωτοκύτταρα ασφαλείας, φανούς ειδοποίησης κλπ) για να καλύψουν τις απαιτήσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας οποιασδήποτε εγκατάστασης.
Τιμές
- Σετ αυτοματισμού για συρόμενες γκαραζόπορτες
Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε επίσης τιμές για παρελκόμενα όπως κρεμαγιέρες, τηλεχειριστήρια, φωτοκύτταρα ασφαλείας, φανούς ειδοποίησης λειτουργίας, μπουτονιέρες, κλειδομπουτονιέρες κλπ
Κατασκευαστές - Προμηθευτές
Διαθέτουμε μηχανισμούς συρόμενων θυρών των εταιρειών VDS Consorzio, και Electrocelos S.A. κατάλληλους να αυτοματοποιήσουν κάθε μεγέθους και συχνότητας χρήσης (έως 3,500 Kg βάρος ή έως 2,000 Kg βάρος και συνεχή χρήση) συρόμενη αυλόπορτα.
VDS
ELECTROCELOS / Motorline Professional
Βασικές κατηγορίες μηχανισμών
Μία πρώτη κατηγοριοποίηση των μηχανισμών συρόμενων θυρών γίνεται με τον τρόπο που αυτοί μεταδίδουν την κίνηση στο θυρόφυλλο. Ουσιαστικά, οι μηχανισμοί συρόμενων θυρών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη (και άρα και στη χώρα μας) λειτουργούν με κρεμαγιέρα και γρανάζι. Οι περιπτώσεις μηχανισμών που χρησιμοποιούν αλυσσοκίνηση είναι σπάνιες και, ακόμη και σε χώρες εκτός Ευρώπης όπου κάποτε ήταν αρκετά δημοφιλείς, γίνονται σπανιότερες.
Από εκεί και πέρα, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες (αναφορικά τουλάχιστον με τους μηχανισμούς που εμείς διαθέτουμε):
Μηχανισμοί με μόνιμη λίπανση και τάση λειτουργίας κινητήρα 230 V AC (μονοφασικοί).
Πρόκειται, μακράν, για την πλέον διαδεδομένη κατηγορία. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί είναι οι πλέον οικονομικοί (για δεδομένο βάρος θυρόφυλλου) ενώ υπάρχει τεράστια ποικιλία διαθέσιμων μοντέλων από πολλούς κατασκευαστές. Μειονέκτημα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι το ότι δεν μπορούν να επιτύχουν τις ίδιες μέγιστες συχνότητες χρήσης με άλλες κατηγορίες μηχανισμών ή να λειτουργήσουν με ρεύμα από μπαταρίες ανάγκης.
Βασικά χαρακτηριστικά:
- Ο κινητήρας λειτουργεί με τάση 230 V AC (μονοφασικός). Σε κάποια μοντέλα, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας σε δύο ταχύτητες (κανονική για την περισσότερη διαδρομή του θυρόφυλλου και αργή για μικρό διάστημα στο τέλος της διαδρομής ώστε το θυρόφυλλο να μην χτυπάει στα μηχανικά στοπ).
- Έχουν μόνιμη λίπανση του μηχανικού τους μέρους. Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό του μηχανισμού, ο κατασκευαστής έχει τοποθετήσει μία ποσότητα γράσου το οποίο κάνει την λίπανση και το οποίο, πρακτικά, είναι “μόνιμο” (το γράσο είναι σφραγισμένο μέσα στο εσωτερικό του μηχανισμού).
- Είναι κατάλληλοι για θυρόφυλλα βάρους έως και 2,000 κιλών.
- Είναι, γενικά, κατάλληλοι για χαμηλές έως μέσες μέγιστες συχνότητες χρήσης. Με άλλα λόγια, εάν δουλεύουν για υπερβολικά πολύ χρόνο, υπερθερμαίνονται. Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται το θερμικό που προστατεύει τον κινητήρα και εμποδίζει τη λειτουργία του μέχρι αυτός να παγώσει.
- Χρησιμοποιούν κρεμαγιέρα και γρανάζι με modul 4.
- Ο ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου του μηχανισμού, είτε επιτηρεί την ένταση του ρεύματος λειτουργίας του κινητήρα (αμπερομετρικό) και μπορεί να ρυθμιστεί ώστε όταν η ένταση αυτή υπερβαίνει ένα προγραμματισμένο όριο να σταματά την λειτουργία του (συνήθως αυτό περιγράφεται σαν “ηλεκτρονικό φρένο” ή “ηλεκτρονικός συμπλέκτης”) ή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε ο μηχανισμός να ασκεί συγκεκριμένη μέγιστη δύναμη. Η ρύθμισή αυτή γίνεται αφού εγκατασταθεί ο μηχανισμός, διότι εξαρτάται από την αντίσταση που παρουσιάζει το θυρόφυλλο στην κίνηση. Επίσης, αρκετοί ηλεκτρονικοί πίνακες έχουν δυνατότητα σύνδεσης συσκευής encoder ή οποία μετράει τις στροφές του μοτέρ κατά την λειτουργία του μηχανισμού, και αποτελεί εξαιρετική συσκευή προστασίας από σύνθλιψη.
Μηχανισμοί με λίπανση ελαίου (oil-bath) και τάση λειτουργίας κινητήρα 230 V AC (μονοφασικοί).
Πρόκειται για μία κατηγορία που μοιάζει με την προηγούμενη αλλά έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα απέναντί της: οι συγκεκριμένοι είναι κατάλληλοι για πολύ μεγαλύτερη μέγιστη συχνότητα χρήσης και εμφανίζουν μεγαλύτερη μακροζωία. Μειονέκτημα είναι το ότι έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς σε σχέση με τους μηχανισμούς με μόνιμη λίπανση.
Βασικά χαρακτηριστικά:
- Ο κινητήρας λειτουργεί με τάση 230 V AC (μονοφασικός) και έχει δυνατότητα λειτουργίας σε δύο ταχύτητες (κανονική για την περισσότερη διαδρομή του θυρόφυλλου και αργή για μικρό διάστημα στο τέλος της διαδρομής ώστε το θυρόφυλλο να μην χτυπάει στα μηχανικά στοπ).
- Έχουν λίπανση του μηχανικού τους μέρους και του κινητήρα με ειδικό λάδι (λειτουργούν δηλαδή σε μπάνιο λαδιού: oil-bath). Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό του μηχανισμού, ο κατασκευαστής έχει τοποθετήσει ποσότητα ελαίου το οποίο κάνει την λίπανση αλλά αποτελεί και ψυκτικό μέσο για τον ηλεκτροκινητήρα. Η συμπλήρωση του λαδιού αυτού, εάν απαιτηθεί, είναι, γενικά, εύκολη υπόθεση.
- Είναι κατάλληλοι για θυρόφυλλα βάρους έως και 2,000 κιλών.
- Λόγω της λίπανση με μπάνιο λαδιού έχουν καλύτερη ψύξη του κινητήρα και άρα είναι κατάλληλοι για μέσες έως υψηλές μέγιστες συχνότητες χρήσης. Και αυτοί βέβαια, εάν δουλεύουν για υπερβολικά πολύ χρόνο, υπερθερμαίνονται. Σε αυτή την περίπτωση, κανονικά, ενεργοποιείται το θερμικό που προστατεύει τον κινητήρα και εμποδίζει τη λειτουργία του μέχρι αυτός να παγώσει.
- Χρησιμοποιούν κρεμαγιέρα και γρανάζι με modul 4.
- Τυπικά διαθέτουν, σαν κύρια διάταξη αντισύνθλιψης, ρυθμιζόμενο συμπλέκτη διπλού δίσκου, βυθισμένου επίσης στο ίδιο μπάνιο ελαίου. Ουσιαστικά, εάν το θυρόφυλλο συναντήσει εμπόδιο στην κίνησή του, ο συμπλέκτης “πατινάρει” αποτρέποντας την πρόκληση σοβαρής ζημιάς. Η ρύθμισή του γίνεται αφού εγκατασταθεί ο μηχανισμός, διότι το όριο ενεργοποίησης εξαρτάται από την αντίσταση που παρουσιάζει το θυρόφυλλο στην κίνηση.
- Ο ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου του μηχανισμού, είτε επιτηρεί την ένταση του ρεύματος λειτουργίας του κινητήρα (αμπερομετρικό) και μπορεί να ρυθμιστεί ώστε όταν η ένταση αυτή υπερβαίνει ένα προγραμματισμένο όριο να σταματά την λειτουργία του (συνήθως αυτό περιγράφεται σαν “ηλεκτρονικό φρένο” ή “ηλεκτρονικός συμπλέκτης”) ή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε ο μηχανισμός να ασκεί συγκεκριμένη μέγιστη δύναμη. Η ρύθμισή αυτή γίνεται αφού εγκατασταθεί ο μηχανισμός, διότι εξαρτάται από την αντίσταση που παρουσιάζει το θυρόφυλλο στην κίνηση. Επίσης, αρκετοί ηλεκτρονικοί πίνακες έχουν δυνατότητα σύνδεσης συσκευής encoder ή οποία μετράει τις στροφές του μοτέρ κατά την λειτουργία του μηχανισμού, και αποτελεί εξαιρετική συσκευή προστασίας από σύνθλιψη.
- Λόγω της λίπανση με μπάνιο λαδιού παρουσιάζουν χαμηλότερες φθορές και καταπονήσεις και άρα παρουσιάζουν μεγαλύτερη μακροζωία σε σχέση με τους μηχανισμούς με μόνιμη λίπανση.
Σημειώστε ότι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί δεν είναι “υδραυλικοί” ή “ηλεκτροϋδραυλικοί” όπως λανθασμένα αναφέρεται μερικές φορές. Η αρχή λειτουργίας τους δεν έχει κάτι να κάνει με υδραυλικά αν και κάποιοι χρησιμοποιούν υδραυλικό λάδι (hydraulic oil ή hydraulic fluid).
Μηχανισμοί με μόνιμη λίπανση και τάση λειτουργίας κινητήρα 24 V DC (χαμηλής τάσης - συνεχούς ρεύματος).
Πρόκειται για μια κατηγορία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για τα ελαφρά θυρόφυλλα. Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι οι περισσότεροι μηχανισμοί της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι κατάλληλοι για εξαιρετικά μεγάλη μέγιστη συχνότητα χρήσης (έως και συνεχή χρήση), μπορούν να δεχθούν μπαταρία για λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και, σε συνδυασμό με αντίστοιχο ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά ελέγχου ταχύτητας (ομαλό ξεκίνημα & ομαλό σταμάτημα - soft start & soft stop). Μειονέκτημα είναι ότι περιορίζονται σε σχετικά ελαφριές πόρτες ενώ έχουν και κάπως μεγαλύτερο κόστος από τους αντίστοιχους μηχανισμούς 230 V AC (η κατασκευή των μοτέρ τους είναι δυσκολότερη και για την λειτουργία τους με το οικιακό ρεύμα 230 V AC απαιτούν πρόσθετα εξαρτήματα όπως μετασχηματιστές).
Βασικά χαρακτηριστικά:
- Ο κινητήρας λειτουργεί με τάση 24 V DC (χαμηλής τάσης - συνεχούς ρεύματος). Ο μηχανισμός τροφοδοτείται με τάση 230 V AC από το δίκτυο ρεύματος και, μέσω μετασχηματιστή, την μετατρέπει στην απαιτούμενη τάση 24 V DC. Ο κινητήρας έχει δυνατότητα λειτουργίας σε δύο ταχύτητες (κανονική για την περισσότερη διαδρομή του θυρόφυλλου και ρυθμιζόμενη αργή για μικρό διάστημα στο τέλος της διαδρομής ώστε το θυρόφυλλο να μην χτυπάει στα μηχανικά στοπ).
- Μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα από μπαταρίες για λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Κανονικά, όσο δεν χρησιμοποιούνται, οι μπαταρίες φορτίζονται από το κανονικό ρεύμα του δικτύου.
- Έχουν μόνιμη λίπανση του μηχανικού τους μέρους. Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό του μηχανισμού, ο κατασκευαστής έχει τοποθετήσει ποσότητα γράσου το οποίο κάνει την λίπανση και το οποίο, πρακτικά, είναι “μόνιμο” (το γράσο είναι σφραγισμένο μέσα στο εσωτερικό του μηχανισμού).
- Είναι κατάλληλοι για θυρόφυλλα βάρους έως και 400 κιλών.
- Είναι, γενικά, κατάλληλοι για εξαιρετικά υψηλές μέγιστες συχνότητες χρήσης. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι κατάλληλοι ακόμη και για συνεχή (ασταμάτητη) λειτουργία.
- Χρησιμοποιούν κρεμαγιέρα και γρανάζι με modul 4.
- Ο ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου του μηχανισμού, μπορεί να ρυθμιστεί ώστε ο μηχανισμός να ασκεί συγκεκριμένη μέγιστη δύναμη. Η ρύθμισή αυτή γίνεται αφού εγκατασταθεί ο μηχανισμός, διότι εξαρτάται από την αντίσταση που παρουσιάζει το θυρόφυλλο στην κίνηση. Επίσης, αρκετοί ηλεκτρονικοί πίνακες έχουν δυνατότητα σύνδεσης συσκευής encoder ή οποία μετράει τις στροφές του μοτέρ κατά την λειτουργία του μηχανισμού, και αποτελεί εξαιρετική συσκευή προστασίας από σύνθλιψη.
- Ο ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου του μηχανισμού, μπορεί να ρυθμιστεί ώστε η πόρτα να εκτελεί τις κατάλληλες επιβραδύνσεις στο σταμάτημα και επιταχύνσεις στο ξεκίνημα για εξαιρετικά ομαλή λειτουργία (ομαλότερη από κάθε άλλη κατηγορία μηχανισμών). Πρόκειται για τις λειτουργίες soft start - soft stop (οι οποίες είναι διαθέσιμες σε λίγους μηχανισμούς 230 V AC και συνήθως με κατώτερη ποιότητα κύλισης).
Υπάρχουν μερικές παρανοήσεις σχετικά με τους συγκεκριμένους μηχανισμούς. Μία από αυτές είναι ότι παρουσιάζονται σαν ασύγκριτα ασφαλέστεροι σε σχέση με τους μηχανισμούς 230 V AC, λόγω χαμηλής τάσης λειτουργίας. Αυτό είναι εν' μέρει μόνο σωστό. Ναι μεν τα περισσότερα ηλεκτρονικά μέρη τους και ο κινητήρας δουλεύουν με χαμηλή τάση (άρα παρουσιάζουν λιγότερους κινδύνους ηλεκτροπληξίας) αλλά η τροφοδοσία τους είναι μέσω μετασχηματιστή ο οποίος συνδέεται με την τάση 230 V AC του ηλεκτρικού δικτύου ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και κάθε άλλη ηλεκτρική συσκευή, δεν επιδέχονται επιπολαιότητες κατά την εγκατάσταση. Επίσης, η τροφοδοσία τους δεν απαιτεί το να διαθέτει ο πελάτης ιδιαίτερη παροχή 24 V DC (ούτε επιτρέπεται να γίνει με αυτό τον τρόπο): διαθέτουν το δικό τους μετασχηματιστή που απαιτεί τροφοδοσία 230 V AC.
Τριφασικοί μηχανισμοί 230 V AC 3Ph / 400 V AC 3Ph.
Πρόκειται για την κατηγορία “βαρέων-βαρών”.
Βασικά χαρακτηριστικά:
- Ο κινητήρας λειτουργεί με τριφασικό ρεύμα. Η τυπική συνδεσμολογία είναι με 3 φάσεις και ουδέτερο (αστέρας) ενώ σε κάποιους μηχανισμούς είναι δυνατή και συνδεσμολογία με 3 φάσεις (τρίγωνο). Προφανώς, η γείωση είναι πάντα απαραίτητη. Στους μεγαλύτερους μηχανισμούς, το βασικό μέρος τους είναι ένας ισχυρός ηλεκτρομειωτήρας με αερόψυξη μέσω ενσωματωμένου ανεμιστήρα.
- Έχουν μόνιμη λίπανση του μηχανικού τους μέρους. Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό του μηχανισμού, ο κατασκευαστής έχει τοποθετήσει ποσότητα γράσου το οποίο κάνει την λίπανση και το οποίο, πρακτικά, είναι “μόνιμο” (το γράσο είναι σφραγισμένο μέσα στο εσωτερικό του μηχανισμού).
- Είναι κατάλληλοι για θυρόφυλλα βάρους έως και 4,000 κιλών.
- Είναι, γενικά, κατάλληλοι για πολύ υψηλές μέγιστες συχνότητες χρήσης.
- Χρησιμοποιούν κρεμαγιέρα και γρανάζι με modul 4 (για θυρόφυλλα βάρους έως και 2,000 κιλών) ή modul 6 (για θυρόφυλλα βάρους άνω των 2,000 κιλών).
- Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν, σαν διάταξη αντισύνθλιψης, ρυθμιζόμενο συμπλέκτη διπλού δίσκου, βυθισμένου σε μπάνιο ελαίου (oil-bath). Ουσιαστικά, εάν το θυρόφυλλο συναντήσει εμπόδιο στην κίνησή του, ο συμπλέκτης “πατινάρει” αποτρέποντας την πρόκληση σοβαρής ζημιάς. Η ρύθμισή του γίνεται αφού εγκατασταθεί ο μηχανισμός, διότι το όριο ενεργοποίησης εξαρτάται από την αντίσταση που παρουσιάζει το θυρόφυλλο στην κίνηση.
Επιλέγοντας ένα μηχανισμό συρόμενων θυρών
Παρακαλούμε δείτε την σελίδα:
Ασφάλεια
Παρακαλούμε δείτε την σελίδα:
Εάν ακόμη δεν έχετε εγκαταστήσει την πόρτα
Εάν ακόμη δεν έχετε κατασκευάσει την πόρτα σας, τότε καλό είναι να ακολουθήσετε επακριβώς τις οδηγίες της παραπάνω παραγράφου αλλά και τις υποδείξεις στα εγχειρίδια του μηχανισμού που επιλέξατε.
Για τα ηλεκτρολογικά, δείτε επίσης την ενότητα 'Καλωδιώσεις' καθώς και τα εγχειρίδια του μηχανισμού που επιλέξατε.
Επίσης, παρακάτω έχουμε μαζέψει μία σειρά από συμβουλές για το πως πρέπει να φτιαχτεί μία πραγματικά καλή συρόμενη πόρτα.
Γενική διαμόρφωση
Μία συρόμενη θύρα αποτελείται από αρκετά επιμέρους τμήματα που πρέπει να συνεργάζονται άψογα ώστε να λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια. Οι μηχανισμοί που την μετατρέπουν σε αυτόματη, δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα μίας κακοφτιαγμένης ή κακοτοποθετημένης συρόμενης πόρτας.
Στο παρακάτω σχήμα, φαίνεται μία γενική διάταξη μίας συρόμενης θύρας.
Κατασκευή θυρόφυλλου
Το θυρόφυλλο πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατό να περάσει από μέσα του ένα ανθρώπινο χέρι. Μπορεί δηλαδή να είναι ενιαίο (τυφλό), να έχει πολύ πυκνό πλέγμα ή πολύ πυκνό κάγκελο. Επίσης, δεν πρέπει να φέρει προεξοχές, αιχμές, κοφτερές ακμές ή να έχει διαμόρφωση που να μπορεί να προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς (αυτό περιλαμβάνει και διακοσμητικά στοιχεία που τυχόν προεξέχουν από την επιφάνεια του θυρόφυλλου - πχ ροζέτες). Το ίδιο ισχύει και για τον τοίχο πίσω από τον οποίο κινείται το θυρόφυλλο.
Εάν το θυρόφυλλο πρέπει να φέρει αγκαθωτό συρματόπλεγμα, λόγχες ή άλλα εμπόδια πρόσβασης, αυτά πρέπει να εγκατασταθούν από ύψος από 2m και άνω. Εάν πρόκειται για κονσερτίνα, το ελάχιστο ύψος είναι 2.5m.
Εάν πρόκειται για ανακατασκευή χειροκίνητης πόρτας, τα στηρίγματα για λουκέτα και τα μάνδαλα πρέπει να αφαιρεθούν διότι αποτελούν επικίνδυνες προεξοχές.
Μήκος θυρόφυλλου
Το μήκος του θυρόφυλλου είναι πάντα μεγαλύτερο από το πλάτος του ανοίγματος. Επιπλέον, εάν θέλουμε να εγκαταστήσουμε μηχανισμό αυτοματοποίησης, το ελάχιστο απαιτούμενο μήκος είναι μεγαλύτερο απ' ότι εάν θέλουμε να την δουλεύουμε χειροκίνητα. Όπως φαίνεται στο σχήμα, το ελάχιστο μήκος του θυρόφυλλου, για μία αυτόματη συρόμενη πόρτα, δίνεται από το άθροισμα των εξής διαστάσεων:
ΠΑ | Το πλάτος του ανοίγματος. |
---|---|
Εκ | Η επικάλυψη του θυρόφυλλου από τον τοίχο στην κλειστή του θέση. |
Μ | Ο χώρος που χρειάζεται για την κατακόρυφη στήριξη της πόρτας και την εγκατάσταση του μηχανισμού. |
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, παρατηρήστε ότι στην ελάχιστη διάσταση M
πρέπει να προσθέσουμε και το πλάτος της κολόνας στήριξης που είναι δίπλα στο μηχανισμό.
Το σημείο όπου γίνεται συχνά λάθος σχεδιασμού της πόρτας είναι να μην έχει προβλεφθεί καθόλου ή ανεπαρκής χώρος για τον μηχανισμό. Η απαιτούμενη διάσταση δεν εξαρτάται μόνο από το πλάτος του μηχανισμού αλλά και από το μήκος κρεμαγιέρας που απαιτείται για να στηριχθεί η διάταξη (πχ λαμάκι ή μαγνήτης) που ενεργοποιεί τον τερματικό διακόπτη στην κλειστή θέση.
Εάν δεν έχουμε αρκετό μήκος θυρόφυλλου και εάν βέβαια το επιτρέπει ο διαθέσιμος για το άνοιγμα του θυρόφυλλου χώρος, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε προέκταση στο θυρόφυλλο για να στηρίξουμε το επιπλέον μήκος κρεμαγιέρας.
Όταν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και εάν το επιτρέπει η διάταξη της πόρτας, αναγκαζόμαστε να μετακινήσουμε τον μηχανισμό προς την μεριά του ανοίγματος, μειώνοντας αντίστοιχα το ελεύθερο πλάτος του ανοίγματος (το θυρόφυλλο δεν θα ανοίγει πλέον εντελώς).
Τελικά, ακόμη και εάν βρεθεί λύση, σίγουρα είναι χειρότερη απ' ότι εάν το θυρόφυλλο είχε το σωστό μήκος.
Χώρος για την κρεμαγιέρα
Η κρεμαγιέρα δεν “έρχεται πρόσωπο” με το θυρόφυλλο αλλά προεξέχει από αυτό. Άρα, εάν το θυρόφυλλο κινείται ανάμεσα σε δύο κολόνες ή ανάμεσα σε κολόνα και τοίχο (όπως στο διπλανό σχήμα), πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος διαθέσιμος για αυτήν. Αυτό τον χώρο υποδηλώνει η διάσταση X
.
Εμείς συνιστούμε μία διάσταση X
τουλάχιστον 6-7 cm (μία καλή επιλογή είναι 10 cm και πάνω) για τις συνηθισμένες κρεμαγιέρες με modul 4.
Στην περίπτωση της κρεμαγιέρας με modul 6, που χρησιμοποιείται κυρίως με τριφασικούς μηχανισμούς για εξαιρετικά βαριές πόρτες, αυτή η απόσταση πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ανεξάρτητη διέλευση πεζών
Οι αυτόματες συρόμενες πόρτες δεν πρέπει να εξυπηρετούν τη διέλευση πεζών διότι αυτό αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ατυχήματος. Εμείς συνιστούμε την δημιουργία ανεξάρτητης διόδου για πεζούς (ανθρωποθυρίδας) παραπλεύρως της συρόμενης θύρας.
Επιπλέον, και για κανένα λόγο, μην ενσωματώσετε ανθρωποθυρίδα επάνω στο θυρόφυλλο και μην εγκαταστήσετε ανθρωποθυρίδα επάλληλη με την συρόμενη (δηλαδή το θυρόφυλλο να καλύπτει την ανθρωποθυρίδα όταν είναι στο άνοιγμα).
Ράγα εδάφους
Στο εμπόριο διατίθενται διάφορα είδη ράγας εδάφους. Γενικά, το προφίλ της ράγας θα είναι ένα από αυτά του επόμενου σχήματος (το σχήμα είναι ενδεικτικό - η ακριβής διατομή της ράγας ενδέχεται να διαφέρει από την εικονιζόμενη).
Είναι αυτονόητο ότι οι τροχοί που θα επιλέξουμε πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ της ράγας εδάφους στην οποία θα πατάνε.
Εμείς συνιστούμε το προφίλ τύπου 'O' καθώς έχει καλύτερα χαρακτηριστικά κύλισης και “συγχωρεί” μικρές αποκλίσεις του θυρόφυλλου από την κατακόρυφη.
Είναι αρκετά συνηθισμένο να βλέπουμε προφίλ τύπου 'V' σχηματισμένα από απλές γωνιές, τύπου 'O' από βέργες κολλημένες σε κοιλοδοκό ή τύπου 'U' από ράβδους κολλημένες σε κοιλοδοκό. Δεν συνιστούμε τέτοιες ράγες-ιδιοκατασκευές. Αντί για αυτές, προτιμήστε κανονικές ράγες του εμπορίου που είναι φτιαγμένες (υλικά & κατεργασία) ώστε να αντέχουν την κύλιση των τροχών της πόρτας, την καταπόνηση από τα ελαστικά των οχημάτων και την έκθεση στο περιβάλλον αλλά και να ταιριάζουν με αντίστοιχους τροχούς.
Γενικά, οι ράγες έχουν έναν από αυτούς τους δύο τρόπους στήριξης στο έδαφος: Ο ένας είναι επιφανειακά επάνω στο τσιμέντο (πχ με βίδες και ούπατ) και ο άλλος με θεμελίωση μέσα στο τσιμέντο. Παρακάτω, φαίνονται αυτοί οι τρόποι στήριξης.
Ένας τρόπος στήριξης, με θεμελίωση μέσα στο τσιμέντο, που δουλεύει πολύ καλά σε περιπτώσεις όπου έχουμε διέλευση βαρέων οχημάτων (πχ φορτηγά) είναι αυτός του πλαϊνού σχήματος. Πρόκειται για μία δοκό 'Η', θεμελιωμένη στο τσιμέντο, με μία ράγα επιφανειακής στήριξης που έχει συγκολληθεί στο πάνω μέρος της. Είναι μία λύση που προσφέρει εξαιρετική αντοχή και σχετικά εύκολη εγκατάσταση. |
Αρκετές φορές, η ράγα εγκαθίσταται με τρόπο ώστε να μην προεξέχει από το επίπεδο του δαπέδου (σύμμορφη), δημιουργώντας δύο αυλάκια εκατέρωθέν της. Καλό είναι να αποφεύγεται αυτός ο τρόπος εγκατάστασης όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, τα αυλάκια αυτά, να γεμίσουν με υλικά που θα εμποδίζουν την κύλιση της πόρτας (πχ χώμα, άμμο, χαλίκια, σκουπίδια).
Αναφορικά με το τσιμέντο, δεν εννοούμε μία απλή στρώση - εννοούμε ένα κανονικό πέδιλο, από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατά μήκος όλης της διαδρομής της ράγας.
Η αναγκαία διατομή του πέδιλου εξαρτάται από το βάρος του θυρόφυλλου και, κυρίως, το μέγιστο ανά τροχό βάρος των διερχόμενων οχημάτων. Για πόρτες με διέλευση βαρέων οχημάτων συνίσταται πέδιλο πλάτους 50 cm και βάθους 60 cm. Βεβαίως, εάν η πόρτα εξυπηρετεί μόνο επιβατικά οχήματα και έχει μέτριο βάρος, αρκεί ένα μικρότερο πέδιλο.
Είναι καλή ιδέα, το πέδιλο να διαμορφωθεί ώστε να αποτελέσει ταυτόχρονα και θεμελίωση για τις κολώνες της πόρτας αλλά και να προσφέρει βάση για τη στήριξη του μηχανισμού (μοτέρ) που θα κινεί την πόρτα. Επιπλέον, πρέπει να προβλεφθεί η εγκατάσταση, διαμέσου του σκυροδέματος, των οδεύσεων για τα καλώδια τροφοδοσίας με ρεύμα και τα καλώδια που απαιτούν οι συσκευές που θα συνδυαστούν με το μηχανισμό (πχ φωτοκύτταρα ασφαλείας, μπουτόν εντολής κλπ).
Στο παρακάτω σχέδιο, φαίνεται μία τυπική συρόμενη πόρτα. Παρατηρήστε το πέδιλο από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Ράουλα στήριξης
Για να κρατιέται το θυρόφυλλο κατακόρυφο, η συνηθισμένη λύση είναι να εγκατασταθούν ράουλα-οδηγοί στην κολόνα στήριξης. Στο διπλανό σχήμα, φαίνεται μία τέτοια διάταξη.
Οι οδηγοί αυτοί εγκαθίστανται σε ζεύγη (για να συγκρατούν το θυρόφυλλο από δεξιά και από αριστερά).
Και πάλι, συνιστούμε να χρησιμοποιούνται ποιοτικά ράουλα και όχι απλά “κάτι να γυρίζει”. Είναι σημαντικό η βάση τους να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να μπορούμε να τα κάνουμε να “αγκαλιάσουν” σταθερά (αλλά όχι υπερβολικά σφιχτά) το θυρόφυλλο. Σημειώστε ότι, εάν έχουν ρυθμιζόμενη βάση , για κανένα λόγο, δεν συγκολλούμε τους άξονές τους όταν τα τοποθετήσουμε. Οι λόγοι περιλαμβάνουν τόσο την πιθανή ανάγκη για επαναρύθμιση στο μέλλον όσο και την δυνατότητα να αφαιρεθεί εύκολα το θυρόφυλλο εάν απαιτηθεί.
Τα ράουλα συνήθως φτιάχνονται από νάιλον λευκού ή μαύρου χρώματος. Κυκλοφορούν σε διάφορες διαμέτρους (από κάτω από 25 έως πάνω από 40 mm). Καλό είναι να επιλέγετε μεγαλύτερες διαμέτρους, καθώς έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά κύλισης. Επίσης, κυκλοφορούν σε διάφορες διαμέτρους σπειρώματος (πχ M10, M14 ή M20). Και πάλι, καλό είναι να προτιμάτε τις μεγαλύτερες διαμέτρους καθώς λυγίζουν δυσκολότερα.
Στην διπλανή εικόνα, φαίνεται μία ρυθμιζόμενη βάση με δύο ζεύγη ράουλα-οδηγούς. |
Μία σημαντική λεπτομέρεια για τα ράουλα είναι ότι παρατηρώντας εάν μεταβάλλονται τα διάκενα που αφήνουν με το θυρόφυλλο καθώς αυτό κινείται, μπορούμε άμεσα να δούμε εάν αυτό δεν είναι επίπεδο ή εάν η ράγα δεν είναι σε ευθεία στο οριζόντιο επίπεδο. Πολλές φορές, τα ράουλα δεν είναι η πηγή του προβλήματος αλλά ο αποδέκτης του. Έτσι, άλλα προβλήματα της πόρτας, μπορεί να τα στραβώσουν ή να τα φθείρουν.
Τροχοί
Κανονικά, το θυρόφυλλο πρέπει να στηρίζεται σε μόνο δύο τροχούς. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολο στην πράξη να τοποθετηθούν περισσότεροι από δύο τροχοί τα οποία να πατάνε ακριβώς στην ίδια ευθεία (ράγα εδάφους) και άρα δεν θα υπάρχει ομοιόμορφη φόρτιση (με αποτέλεσμα κάποιοι τροχοί να “παίρνουν” πολύ περισσότερο βάρος και να φθείρονται πολύ περισσότερο από τους άλλους).
Οι τροχοί δεν πρέπει να μπαίνουν σε τυχαίες αποστάσεις και, οπωσδήποτε, όχι στα άκρα του θυρόφυλλου. Μία καλή αναλογία είναι αυτή του παρακάτω σχήματος.
Παράδειγμα: εάν το θυρόφυλλό μας έχει συνολικό μήκος 10 m, οι αποστάσεις του σχήματος είναι:
- ( 1 / 5 ) * 10 m = 2 m
- ( 3 / 5 ) * 10 m = 6 m
- ( 1 / 5 ) * 10 m = 2 m
Οι συνηθισμένοι τροχοί για συρόμενες θύρες είναι αυτοί της διπλανής φωτογραφίας. Ένα λογικό μέγιστο βάρος για καλής ποιότητας και σωστά εγκατεστημένους τροχούς βαρέως τύπου είναι γύρω στα 700 Kg. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τροχοί είναι κατάλληλοι για θυρόφυλλο βάρους μέχρι 1400 Kg, εάν το βάρος του είναι ίσια μοιρασμένο μεταξύ τους. | |
Όταν ξεπερνάμε το βάρος που μπορούν να φέρουν οι κανονικοί τροχοί, η σωστή λύση δεν είναι να προσθέσουμε περισσότερους. Η δική μας σύσταση είναι να χρησιμοποιηθούν ειδικοί δίδυμοι τροχοί όπως αυτός της διπλανής φωτογραφίας. Ένα λογικό μέγιστο βάρος για καλής ποιότητας και σωστά εγκατεστημένους δίδυμους τροχούς βαρέως τύπου είναι γύρω στα 1800 Kg. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τροχοί είναι κατάλληλοι για θυρόφυλλο βάρους μέχρι 3600 Kg, εάν το βάρος του είναι ίσια μοιρασμένο μεταξύ τους. | |
Οι δίδυμοι τροχοί έχουν επίσης δύο πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι κάνουν πολύ καλύτερη κατανομή του βάρους επάνω στην ράγα εδάφους (δύο σημεία πίεσης αντί για ένα). Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι κινηματικό: εάν ο ένας τροχός συναντήσει μία υψομετρική διαφορά, το θυρόφυλλο θα ανυψωθεί κατά σχεδόν το μισό της ύψος. Έτσι, η κίνηση του θυρόφυλλου έχει λιγότερα “σκαμπανεβάσματα”, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα. |
- Όταν επιλέγετε τροχούς, ελέγξτε εάν οι προδιαγραφές τους, κυρίως για το μέγιστο βάρος, υπερκαλύπτουν το βάρος του θυρόφυλλου. Οι ποιοτικοί τροχοί κοστίζουν αλλά αξίζουν. Εάν οι τροχοί που επιλέξετε δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ράγα (πχ χτυπήματα) και/ή στον μηχανισμό κίνησης της πόρτας (αφού η πόρτα θα έχει μεγάλη αντίσταση στην κίνηση).
- Προτιμήστε τροχούς με μεγάλη διάμετρο καθώς, όσο μεγαλώνει η διάμετρος, τόσο πιο εύκολο μπορούν να υπερπηδήσουν τυχόν εμπόδια που θα συναντήσουν (πχ ατέλειες της ράγας, χαλίκια, σκουπιδάκια κλπ).
- Προτιμήστε τροχούς με δυνατότητα λίπανσης, ειδικά μάλιστα εάν το βάρος ανά τροχό είναι πάνω από 400-500 Kg (δηλαδή βάρος θυρόφυλλου πάνω από 800-1000 Kg).
- Οι τροχοί πρέπει να εγκατασταθούν πάνω στο θυρόφυλλο με τρόπο που να είναι προσιτοί για επιθεώρηση, λίπανση, απομάκρυνση τυχόν εμποδίων ή και αντικατάσταση. Εάν τους εγκαταστήσετε “θαμμένους” μέσα στο θυρόφυλλο, οποιαδήποτε από τις προηγούμενες εργασίες γίνεται απίστευτα δύσκολη.
Στοπ
Για ασφαλή λειτουργία της πόρτας, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μηχανικών τερματικών στοπ, τόσο για την τελείως ανοιχτή όσο και για την τελείως κλειστή θέση. Έτσι, βεβαιωνόμαστε ότι το θυρόφυλλο δεν πρόκειται να κινηθεί πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια.
Ο μηχανισμός πρέπει να ρυθμιστεί ώστε το θυρόφυλλο να σταματά τουλάχιστον 2 cm από τα στοπ.
Προτιμούμε τα στοπ με ελαστικό γιατί, σε περίπτωση σύγκρουσης του θυρόφυλλου με το στοπ, αποσβένουν κάπως το χτύπημα. Στο εμπόριο διατίθενται διάφορα στοπ, τόσο για την ανοιχτή όσο και για την κλειστή θέση.
Το συγκεκριμένο στοπ κλειστής θέσης εγκαθίσταται στο πάνω μέρος της κολόνας την οποία πλησιάζει το θυρόφυλλο όταν είναι κλειστό. Έτσι, όταν η πόρτα κλείνει, το πάνω μέρος του θυρόφυλλου εισέρχεται μέσα στην υποδοχή του στοπ και ασφαλίζει. Πέρα από την ασφάλεια στη λειτουργία, το στοπ αυτό αποτρέπει την εσκεμμένη μετακίνηση του θυρόφυλλου, είτα προς το πλάι είτε προς τα πάνω, για παραβίαση της εισόδου. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ικανό διάκενο ανάμεσα στο θυρόφυλλο και το στοπ, προς όλες τις πλευρές (δηλαδή, το θυρόφυλλο να μην σφηνώνει μέσα στο στοπ. |
|
Το στοπ ανοιχτής θέσης δεν επιτρέπει στο θυρόφυλλο να κυλίσει πέρα από την ράγα κατά το άνοιγμα της πόρτας. |
Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον μηχανισμό που ήδη έχετε
Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι η κρεμαγιέρα που διαθέτει η πόρτα σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τον νέο μηχανισμό. Όπως αναλύουμε και στην ενότητα 'Κρεμαγιέρα και γρανάζι', οι οικιακοί μηχανισμοί σχεδόν πάντα έχουν κρεμαγιέρα με διαμετρικό βήμα (modul) 4. Εάν όμως μιλάμε για ιδιαίτερα βαριά πόρτα (άνω των 2t), πρέπει να μας πείτε τι modul έχει η υπάρχουσα κρεμαγιέρα (συνήθως χρησιμοποιείται modul 6).
Δείτε επίσης
Η ενότητα 'Αυτόματες αυλόπορτες και μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας' περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Αξίζει να ρίξετε μία ματιά, ειδικά εάν ακόμη δεν έχετε φτάσει στο στάδιο κατασκευής της ίδιας της πόρτας.