Πίνακας Περιεχομένων Σελίδας
Επιλογή αυτοματισμού συρόμενης γκαραζόπορτας
Ο κάθε κατασκευαστής, προδιαγράφει συνθήκες λειτουργίας και πεδίο εφαρμογής για τους μηχανισμούς του και εμείς σεβόμαστε απόλυτα αυτές τις προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό, δεν διαθέτουμε τους μηχανισμούς αυτούς για οποιαδήποτε άλλη χρήση ή ιδιοκατασκευή. Ειδικότερα, δεν διαθέτουμε ούτε εγκαθιστούμε μηχανισμούς για τηλεσκοπικές συρόμενες θύρες, εκτός και εάν είναι κατασκευασμένες με τρόπο που να επιδέχεται σωστή αυτοματοποίηση, χωρίς "πατέντες".
Όταν μας ζητάτε προσφορά για έναν μηχανισμό ανοιγόμενων θυρών, χρειαζόμαστε τα παρακάτω στοιχεία:
- Τύπος πόρτας και τυχόν ιδιαιτερότητες
- Λειτουργικότητα πόρτας
- Η πόρτα δουλεύει άνετα σαν χειροκίνητη ή χρειάζεται να βάζουμε πολλή δύναμη έστω και σε κάποιο σημείο της διαδρομής της?
- Μήπως “κρεμάει”, τρίζει, σφηνώνει στα μηχανικά στοπ, ταλαντεύεται ή έχει άλλα προβλήματα?
- Μέγιστη συχνότητα χρήσης.
- Πόσα είναι τα περισσότερα ανοιγοκλεισίματα που θα κάνει σε ώρα αιχμής?
- Είδος πόρτας και γεωμετρία ανοίγματος.
- Τι βάρος έχει, κατ' εκτίμηση, το θυρόφυλλο?
- Τι πλάτος έχει το θυρόφυλλο?
- Τι πλάτος έχει το άνοιγμα?
- Υπάρχει χώρος στο πλάι του ανοίγματος για να φιλοξενηθεί ο μηχανισμός?
- Υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση της κρεμαγιέρας?
- Υπάρχει σταθερό δάπεδο για να στηριχθεί ο μηχανισμός?
- Πως και από τι υλικό είναι φτιαγμένη η πόρτα? (μήπως είναι ξύλινη, επάλληλη, τηλεσκοπική ή έχει άλλη ιδιαιτερότητα).
- Επιθυμητός τρόπος λειτουργίας.
- Πως θέλετε να ενεργοποιείται? (πχ με τηλεχειρισμό, μπουτόν, μπουτόν-κλειδί κλπ)
- Τι άλλα παρελκόμενα θέλετε να έχει? (πχ φανό ειδοποίησης κλπ)
Παρακάτω, αναλύουμε αυτά τα στοιχεία.
Τύπος πόρτας και τυχόν ιδιαιτερότητες
Εάν πρόκειται για μία συρόμενη πόρτα με 2 τροχούς σε μονή ράγα ολίσθησης και ράουλα αντιστήριξης, η οποία στην κίνησή της δεν επικαλύπτει κάποιο άλλο άνοιγμα, τότε πρόκειται για την τυπική περίπτωση.
Πιθανόν όμως να πρόκειται για πιο περίπλοκη περίπτωση. Για παράδειγμα, μερικές φορές συναντάμε συρόμενες πόρτες με ενσωματωμένη ανθρωποθυρίδα, επάλληλες συρόμενες πόρτες, αντικρυστές συρόμενες πόρτες, τηλεσκοπικές συρόμενες πόρτες, πόρτες με διπλή ράγα εδάφους, πόρτες με πολλαπλά ροδάκια ή και συνδυασμούς όπως ένα συρόμενο και ένα ανοιγόμενο φύλλο.
Καταγράφουμε οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα έχει η πόρτα αλλά και οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ασφάλειας και/ή λειτουργικότητας.
Μας ενδιαφέρει επίσης το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η πόρτα (πχ σιδερένια, αλουμινένια, ξύλινη).
Λειτουργικότητα πόρτας
Εάν μία πόρτα δεν λειτουργεί σωστά ως χειροκίνητη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε αυτόματη προτού επισκευαστεί.
Η αυτοματοποίηση μίας δυσλειτουργικής πόρτας όχι μόνο δεν μειώνει τα προβλήματά της αλλά, αντίθετα, τα αυξάνει.
Τα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν είναι:
- Το θυρόφυλλο πρέπει να είναι στιβαρό. Εάν το θυρόφυλλο είναι αδύνατο, σαπισμένο ή παραμορφωμένο, τότε πρέπει να αντικατασταθεί.
- Η ράγα κύλισης των τροχών πρέπει να είναι απόλυτα οριζόντια και ευθεία. Ελέγχουμε ότι δεν έχει στρεβλώσεις, βαθουλώματα ή εξογκώματα, ότι στηρίζεται καλά στο δάπεδο και ότι σε κανένα σημείο δεν υποχωρεί όταν οι τροχοί της πόρτας περνάνε από πάνω της. Επίσης, δεν πρέπει να μαζεύει σκουπίδια, χαλίκια και άλλα αντικείμενα που θα εμποδίσουν την ομαλή κύλιση.
- Οι τροχοί της πόρτας πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να ταιριάζουν με το βάρος της πόρτας και να έχουν προφίλ συμβατό με το προφίλ της ράγας (πχ δεν έχουμε ροδάκια με κυκλικό προφίλ σε ράγα με γωνιακό προφίλ).
- Η επιφάνεια του θυρόφυλου πρέπει να είναι εντελώς επίπεδη (να μην “κάνει κοιλιές”).
- Το θυρόφυλλο πρέπει να κινείται ομαλά, σε όλη τη διαδρομή (και στο άνοιγμα και στο κλείσιμο), χωρίς να αλλάζει η αντίστασή του στην κίνηση. Καθαρίζουμε την ράγα από τυχόν σκουπίδια (πχ χαλίκια, χώμα, φύλλα). Κινούμε με το χέρι την πόρτα από άκρη σε άκρη, με αργή ταχύτητα. Η ταχύτητα πρέπει να είναι περίπου όση και ενός μηχανισμού (10 με 12 μέτρα το λεπτό).
Εάν σε κάποια σημεία η αντίσταση του θυρόφυλλου μεγαλώνει απότομα, σταματάμε και ψάχνουμε να βρούμε τον λόγο. Πιθανές αιτίες είναι:- Υπήρχε κάποιο σκουπίδι που δεν καθαρίσαμε.
- Προεξέχει κάποιο κομμάτι κόλλησης σε μία από τις ενώσεις της ράγας.
- Κάποιος τροχός της πόρτας σφηνώνει.
- Το θυρόφυλλο σφηνώνει στα ροδάκια αντιστήριξης.
- Το θυρόφυλλο πρέπει να κινείται χωρίς τραντάγματα και μετακινήσεις πέρα-δώθε. Τα ροδάκια αντιστήριξης πρέπει να συνεργάζονται καλά με το θυρόφυλλο. Πρέπει να το αγκαλιάζουν σταθερά και χωρίς μεγάλο κενό, ώστε να μην μπορεί να “παίξει” πέρα-δώθε. Επίσης, πρέπει να το διατηρούν εντελώς κατακόρυφο. Αυτά πρέπει να ισχύουν καθ' όλη τη διαδρομή του θυρόφυλλου.
Εάν σε κάποια σημεία παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα, σταματάμε και ψάχνουμε να βρούμε τον λόγο. Πιθανές αιτίες είναι:- Η επιφάνεια του θυρόφυλλου στην οποία πατάνε τα ροδάκια αντιστήριξης δεν είναι λεία και επίπεδη.
- Τα ροδάκια αντιστήριξης δεν περιστρέφονται ομαλά, δεν είναι σταθερά στηριγμένα ή έχουν φθαρεί υπερβολικά.
- Ελέγχουμε ιδιαίτερα το πόσο μετακινείται πέρα-δώθε το θυρόφυλλο όταν η πόρτα είναι σχεδόν κλειστή (όσο το θυρόφυλλο είναι πολύ κοντά αλλά δεν έχει ακόμη “πατήσει” στην απέναντι πλευρά), ειδικά μάλιστα εάν το θυρόφυλλο έχει μεγάλο μήκος και ύψος. Προσέχουμε ιδιαίτερα εάν η μετακίνηση είναι τέτοια που μπορεί να κάνει το θυρόφυλλο να συγκρουστεί με τα χείλη της υποδοχής (“χούφτα” - τερματικό στοπ κλειστής θέσης) που πιθανόν διαθέτει το άνοιγμα στην μεριά που κλείνει η πόρτα. Για τον λόγο αυτό, ταλαντώνουμε το θυρόφυλλο με το χέρι.
Εάν το θυρόφυλλο κινείται μεν αρκετά πέρα-δώθε, αλλά το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά την εγκατάσταση φτιάχνοντας μία μεγαλύτερη υποδοχή, το καταγράφουμε. Εάν το θυρόφυλλο μετακινείται υπερβολικά πέρα-δώθε, σταματάμε και ψάχνουμε να βρούμε τον λόγο. Πιθανές αιτίες είναι:- Τα ροδάκια αντιστήριξης δεν συνεργάζονται καλά με το θυρόφυλλο, οπότε αυτό μπορεί να “παίξει” υπερβολικά.
- Το θυρόφυλλο δεν είναι αρκετά άκαμπτο και στρεβλώνει εύκολα.
- Το σημείο που στηρίζονται τα ροδάκια αντιστήριξης και άρα το θυρόφυλλο (πχ κάποια μεταλλική κολόνα) δεν είναι αρκετά άκαμπτο και στρεβλώνει εύκολα.
- Το θυρόφυλλο πρέπει να κινείται χωρίς σκαμπανεβάσματα και τραντάγματα πάνω-κάτω.
Εάν σε κάποια σημεία παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα, σταματάμε και ψάχνουμε να βρούμε τον λόγο. Πιθανές αιτίες είναι:- Υπήρχε κάποιο σκουπίδι που δεν καθαρίσαμε.
- Υπάρχει κάποιο κενό σε μία από τις ενώσεις της ράγας.
- Κάποιος τροχός της πόρτας δεν έχει εντελώς κυκλική περιφέρεια ή έχει φθαρεί υπερβολικά.
- Η ράγα κάνει κοιλιές αντί να είναι εντελώς οριζόντια παντού.
- Όταν η πόρτα είναι κλειστή, το θυρόφυλλο πρέπει να ασφαλίζει στην υποδοχή της απέναντι θέσης (“χούφτα” ή τερματικό στοπ κλειστής θέσης, εάν φυσικά υπάρχει τέτοια υποδοχή) αφήνοντας όμως τουλάχιστον 2 εκατοστά ελεύθερο χώρο. Στη θέση αυτή, καλό είναι το θυρόφυλλο να ασφαλίζεται με τρόπο που να μην επιτρέπει ούτε το ανασήκωμά του με λοστό (προσφιλής μέθοδος παραβίασης σε μικρές αυτόματες πόρτες).
- Η πόρτα πρέπει να διαθέτει μηχανικά στοπ στην ανοιχτή και την κλειστή θέση του θυρόφυλλου.
Μέγιστη συχνότητα χρήσης
Η πληροφορία που μας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το πόσα ανοιγοκλεισίματα κάνει η πόρτα μέσα σε μία μέρα. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει πόσα ανοιγοκλεισίματα κάνει σε ώρες αιχμής.
Για παράδειγμα, εάν μας λέγατε ότι “κάνει 50 ανοιγοκλεισίματα την ημέρα” η λογική πρότασή μας θα έπρεπε να είναι για ένας απλός μηχανισμός 230 VAC με μόνιμη λίπανση (με γράσο) . Εάν όμως η πραγματικότητα είναι “κάνει 50 ανοιγοκλεισίματα την ημέρα - σχεδόν όλα γίνονται το πρωί που έρχονται και το μεσημέρι που φεύγουν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά” μιλάμε για συχνότητα χρήσης τέτοια που απαιτεί μηχανισμό oil-bath ή 24 VDC.
Εάν πάλι η συχνότητα χρήσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη και/ή έχετε απαίτηση για μεγάλη ταχύτητα ανοιγοκλεισίματος, τότε οι μηχανισμοί συρόμενων θυρών δεν είναι η σωστή λύση. Υπάρχουν πολύ καταλληλότερα προϊόντα για τέτοιες περιπτώσεις: για παράδειγμα, οι μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας.
Είδος πόρτας και γεωμετρία ανοίγματος
Αναλυτικά, μας ενδιαφέρουν τα εξής:
- Τι βάρος έχει, κατ' εκτίμηση, το θυρόφυλλο. Αυτή είναι από τις πλέον βασικές παραμέτρους στην επιλογή του σωστού μηχανισμού.
- Πόσο μήκος έχει το θυρόφυλλο. Όσο μεγαλύτερο το μήκος του θυρόφυλλου, τόσο περισσότερη ώρα πρέπει να εργάζεται ο μηχανισμός και αυτό έχει άμεση επίδραση στην μέγιστη συχνότητα χρήσης που μπορεί να επιτευχθεί.
- Πόσο πλάτος έχει το ίδιο το άνοιγμα. Εάν το θυρόφυλλο έχει μήκος σχεδόν ίσο με το πλάτος του ανοίγματος τότε πρέπει είτε η κρεμαγιέρα να εκτείνεται πέρα από το θυρόφυλλο, είτε να γίνει αποδεκτή η μείωση του ελεύθερου πλάτους του ανοίγματος.
- Εάν υπάρχει αρκετός χώρος στο πλάι του ανοίγματος για να φιλοξενηθεί ο μηχανισμός. Μπορεί να υπάρχει κάποιο εμπόδιο όπως τοίχος, κολόνα κλπ που να μας αναγκάσει να μετακινήσουμε τη θέση εγκατάστασης του μηχανισμού σε μεγαλύτερη απόσταση στο πλάι του ανοίγματος.
- Εάν υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση της κρεμαγιέρας. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποια κολόνα σχεδόν να εφάπτεται με το θυρόφυλλο οπότε να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να τοποθετηθεί η κρεμαγιέρα.
- Εάν υπάρχει σταθερή βάση για να στηριχθεί ο μηχανισμός. Ο μηχανισμός δεν μπορεί να στηριχθεί στο χώμα ή σε μία λεπτή επίστρωση τσιμέντου ή ασφάλτου. Απαιτείται η ύπαρξη ανθεκτικού δαπέδου: είτε πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα ικανού πάχους (15-20 εκατοστών και άνω) ή η δημιουργία κατάλληλης θεμελίωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το τσιμέντο πρέπει να έχει ικανοποιητική αντοχή. Εάν έχουμε ήδη τσιμεντένιο δάπεδο, έγχουμε το βάθος και την ποιότητα του τσιμέντου, κάνοντας δοκιμαστικές τρύπες, βάθους περίπου 20-30 εκατοστών, με το δράπανο. Προσέχουμε μην τυχόν και υπάρχει υπόγεια διέλευση καλωδίων ή άλλων οδεύσεων.
Επιθυμητός τρόπος λειτουργίας
Πρέπει να μας πείτε με ποιόν τρόπο θα ελέγχετε την πόρτα (πχ με τηλεχειρισμό, μπουτόν, μπουτόν-κλειδί κλπ).
Επίσης, πιθανόν να θέλετε άλλα παρελκόμενα όπως φανό ειδοποίησης (αναβοσβήνει όταν η πόρτα κινείται) κλπ. Βεβαίως, εάν κρίνουμε ότι κάποια παρελκόμενα είναι απαραίτητα ή πολύ χρήσιμα, θα τα προτείνουμε ούτως ή άλλως.