Πίνακας Περιεχομένων Σελίδας
Επιλογή αυτοματισμού ανοιγόμενης γκαραζόπορτας
Ο κάθε κατασκευαστής, προδιαγράφει συνθήκες λειτουργίας και πεδίο εφαρμογής για τους μηχανισμούς του και εμείς σεβόμαστε απόλυτα αυτές τις προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό, δεν διαθέτουμε τους μηχανισμούς αυτούς για οποιαδήποτε άλλη χρήση ή ιδιοκατασκευή. Ειδικότερα, δεν διαθέτουμε ούτε εγκαθιστούμε μηχανισμούς για ανοιγόμενες-πτυσσόμενες θύρες (και προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε τέτοιου είδους θύρες, λόγω της ιδιαίτερα προβληματικής λειτουργίας τους ως αυτόματες).
Όταν μας ζητάτε προσφορά για έναν μηχανισμό ανοιγόμενων θυρών, χρειαζόμαστε τα παρακάτω στοιχεία:
- Λειτουργικότητα πόρτας
- Η πόρτα δουλεύει άνετα σαν χειροκίνητη ή χρειάζεται να βάζουμε πολλή δύναμη έστω και σε κάποιο σημείο της διαδρομής της?
- Μήπως “κρεμάει”, τρίζει ή έχει άλλα προβλήματα?
- Μέγιστη συχνότητα χρήσης
- Πόσα είναι τα περισσότερα ανοιγοκλεισίματα που θα κάνει σε ώρα αιχμής?
- Είδος πόρτας και γεωμετρία ανοίγματος.
- Είναι μονόφυλλη ή δίφυλλη?
- Είναι καγκελόπορτα ή τυφλή?
- Τι διαστάσεις έχουν τα θυρόφυλλα?
- Τι χώροι υπάρχουν διαθέσιμοι (στα πλαϊνά της πόρτας) για την εγκατάσταση των μηχανισμών?
- Πως και από τι υλικό είναι φτιαγμένη η πόρτα και οι κολώνες?
- Τι βάρος έχει, κατ' εκτίμηση, κάθε θυρόφυλλο?
- Μέχρι ποιά γωνία θέλετε να ανοίγει?
- Μπορούν να τοποθετηθούν μηχανικά στοπ στην τελείως ανοιχτή και την τελείως κλειστή θέση κάθε θυρόφυλλου?
- Επιθυμητός τρόπος λειτουργίας.
- Πως θέλετε να ενεργοποιείται? (πχ με τηλεχειρισμό, μπουτόν, μπουτόν-κλειδί κλπ)
- Τι άλλα παρελκόμενα θέλετε να έχει? (πχ φανό ειδοποίησης κλπ)
Παρακάτω, αναλύουμε αυτά τα στοιχεία.
Λειτουργικότητα πόρτας
Η πόρτα πρέπει λειτουργεί άψογα σαν χειροκίνητη. Δεν πρέπει να παρουσιάζει δυσκολία κίνησης σε κανένα σημείο της διαδρομής της στο άνοιγμα και το κλείσιμο. |
|
Η πόρτα δεν πρέπει να ξύνει το δάπεδο ή να βρίσκει σε αυτό. | Η πόρτα πρέπει να στηρίζεται μόνο στους μεντεσέδες της και πουθενά αλλού (πχ σε ροδάκια). |
Τόσο η πόρτα όσο και οι κολώνες να είναι στιβαρές. Η πόρτα πρέπει να είναι οριζόντια σε όλη την διαδρομή της και οι κολώνες κατακόρυφες. |
Εάν μία πόρτα δεν λειτουργεί σωστά ως χειροκίνητη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε αυτόματη προτού επισκευαστεί.
Η αυτοματοποίηση μίας δυσλειτουργικής πόρτας όχι μόνο δεν μειώνει τα προβλήματά της αλλά, αντίθετα, τα αυξάνει.
Μέγιστη συχνότητα χρήσης
Η πληροφορία που μας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το πόσα ανοιγοκλεισίματα κάνει η πόρτα μέσα σε μία μέρα. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει πόσα ανοιγοκλεισίματα κάνει σε ώρες αιχμής.
Για παράδειγμα, εάν μας λέγατε ότι “κάνει 50 ανοιγοκλεισίματα την ημέρα” η λογική πρότασή μας θα έπρεπε να είναι για ένας απλός ηλεκτρομηχανικός μηχανισμός. Εάν όμως η πραγματικότητα είναι “κάνει 50 ανοιγοκλεισίματα την ημέρα - σχεδόν όλα γίνονται το πρωί που έρχονται και το μεσημέρι που φεύγουν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά” μιλάμε για συχνότητα χρήσης τέτοια που απαιτεί ηλεκτροϋδραυλικό μηχανισμό.
Εάν πάλι η συχνότητα χρήσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη και/ή έχετε απαίτηση για μεγάλη ταχύτητα ανοιγοκλεισίματος, τότε οι μηχανισμοί ανοιγόμενων θυρών δεν είναι η σωστή λύση. Υπάρχουν πολύ καταλληλότερα προϊόντα για τέτοιες περιπτώσεις: για παράδειγμα, οι μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας.
Είδος πόρτας και γεωμετρία ανοίγματος
Αναλυτικά, μας ενδιαφέρουν τα εξής:
- Εάν η πόρτα είναι μονόφυλλη ή δίφυλλη. Εάν είναι μονόφυλλη πρέπει επίσης να γνωρίζουμε εάν ανοίγει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά (όπως την βλέπουμε από το εσωτερικό της αυλής).
- Εάν τα θυρόφυλλα είναι συνεχή (τυφλά, ταμπλαδωτά) ή όχι (πχ καγκελόπορτα) και το εάν η περιοχή εγκατάστασης είναι εκτεθειμένη σε δυνατό αέρα. Φανταστείτε ένα ενιαίο θυρόφυλλο εκτεθειμένο σε δυνατό αέρα σαν το πανί ενός πλοίου - προφανώς απαιτείται ισχυρότερος μηχανισμός για να κινήσει το θυρόφυλλο σε αυτή την περίπτωση. Εάν μάλιστα η διάσταση του θυρόφυλλου είναι μεγάλη και/ή ο αέρας είναι δυνατός ή με απότομες μεταβολές έντασης, πρακτικά δεν γίνεται να αυτοματοποιηθεί. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο ελεύθερα περνά ο αέρας - τόσο καλύτερα θα λειτουργεί ο αυτοματισμός:
- Από τι υλικό είναι οι κολώνες ή οι τοίχοι όπου θα στηριχθεί το σταθερό άκρο του μηχανισμού (προφανώς οι κολώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα ή από σίδερο είναι καλύτερες για σταθερή στήριξη). Επίσης, το υλικό και τρόπο κατασκευής της πόρτας. Το θυρόφυλλο πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να στηριχθεί το κινητό άκρο του μηχανισμού χωρίς να κάνει ζημιά στην πόρτα (αλλιώς πρέπει να γίνει ενίσχυση του θυρόφυλλου ώστε ο μηχανισμός να μπορεί να το κινεί χωρίς να το καταστρέψει) και, έχοντας ακουμπήσει στα μηχανικά στοπ υπό την πίεση του μηχανισμού, να μην παραμορφώνεται.
- Τι βάρος (κατά προσέγγιση) έχει κάθε θυρόφυλλο.
- Ποιές είναι οι βασικές διαστάσεις του ανοίγματος (κατά προτίμηση σε mm):
- W: το πλάτος του θυρόφυλλου.
- C: η απόσταση από τον άξονα περιστροφής της πόρτας (τους μεντεσέδες) μέχρι τον τοίχο.
- D: η απόσταση από τον άξονα περιστροφής της πόρτας (τους μεντεσέδες) μέχρι την πίσω επιφάνεια της κολόνας.
Στο παραπάνω σχέδιο, απεικονίζονται αυτές οι βασικές διαστάσεις για μία δίφυλλη πόρτα. Οι δείκτες L
και R
περιγράφουν αντίστοιχα το αριστερό και το δεξί φύλλο της πόρτας, όπως τα κοιτάμε από την πλευρά προς την οποία κινούνται τα θυρόφυλλα όταν ανοίγουν (συνήθως οι ανοιγόμενες κατασκευάζονται ώστε να ανοίγουν προς τα μέσα αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ανοιγόμενων πορτών όπου ανοίγουν προς τα έξω).
Αυτά είναι πιο λεπτομερή σχέδια του αριστερού φύλλου της πόρτας του παραδείγματος, όπως το βλέπουμε από την πλευρά προς την οποία κινούνται τα θυρόφυλλα όταν ανοίγουν. Παρατηρήστε ότι οι διαστάσεις που ζητάμε, πρέπει να μετρηθούν από το κέντρο των μεντεσέδων. |
Οι μηχανισμοί για ανοιγόμενες θύρες απαιτούν καλή μελέτη της γεωμετρίας του χώρου για να δουλέψουν σωστά.
Ένας λόγος είναι ότι τα σημεία όπου στηρίζονται, τόσο στο σταθερό μέρος (πχ τοίχος, κολώνα) όσο και στο κινητό μέρος (θυρόφυλλο) πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες ώστε ο μηχανισμός να μπορεί να δώσει την απαιτούμενη δύναμη για να λειτουργήσει την πόρτα. Εάν για παράδειγμα έχουμε ένα μηχανισμό τύπου μπράτσου και αυτός εγκατασταθεί πολύ κοντά στον άξονα των μεντεσέδων του φύλλου, τότε η δύναμη που βάζει δεν θα μεταφράζεται στη μεγάλη ροπή που απαιτείται για να κινήσει το φύλλο. Εάν πάλι εγκατασταθεί πολύ μακριά από τον άξονα των μεντεσέδων του φύλλου, τότε πιθανόν να μην επαρκεί η διαδρομή του μηχανισμού για να μας δώσει μεγάλη γωνία ανοίγματος (πχ 120°).
Ένας άλλος λόγος είναι ότι, ειδικά όταν έχουμε τοίχους ή άλλα εμπόδια, στην κάθετη προς το επίπεδο του ανοίγματος διεύθυνση, ο χώρος μπορεί να μην επαρκεί ούτε καν για να φιλοξενήσει έναν γραμμικό μηχανισμό ή να μην είναι δυνατό να έχουμε άνοιγμα του φύλλου σε γωνία μεγαλύτερη από 90°. Στο παρακάτω παράδειγμα, δεν έχουμε επαρκή χώρο εγκατάστασης αριστερά αφού, όταν το θυρόφυλλο ανοίγει εφάπτεται με τον πλαϊνό τοίχο:
- Εάν η διαθέσιμη διάσταση
C
είναι μικρή για γραμμικό ηλεκτρομηχανικό μηχανισμό, αναγκαστικά περνάμε σε γραμμικό ηλεκτροϋδραυλικό μηχανισμό. - Εάν η διαθέσιμη διάσταση
D
είναι μεγάλη για γραμμικό μηχανισμό, υπάρχει η λύση του αρθρωτού (καραγκιόζη) που όμως θέλει πολύ μεγάλη διάστασηC
. - Εάν η γεωμετρία του χώρου είναι ιδιαίτερα προβληματική (και μικρό
C
και μεγάλοD
), οι επιλογές σας είναι:- Να επιλέξετε εξωτερικό άνοιγμα της πόρτας (ανάποδο άνοιγμα) εάν βέβαια το επιτρέπει ο χώρος σας.
- Να στραφείτε σε υποδαπέδιους μηχανισμούς (που έχουν αυξημένο κόστος και δυσκολότερη εγκατάσταση).
- Να ανακατασκευάσετε την πόρτα σας, να γκρεμίστε τοίχους και/ή να κόψετε κολόνες, ώστε να δημιουργήσετε τους απαιτούμενους χώρους (δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες εργασίες).
Οι αποστάσεις εγκατάστασης που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής πρέπει να τηρούνται απόλυτα.
Μέγιστη γωνία ανοίγματος
Σημειώστε ότι οι γραμμικοί μηχανισμοί (μπράτσα) δεν μπορούν να ανοίξουν μία πόρτα για περισσότερο από 125-130° καθώς σε αυτή την γωνία η δύναμη που ασκούν επάνω στο θυρόφυλλο μειώνεται κατακόρυφα. Σημειώστε ότι αυτό δεν έχει αφορά μόνο τους μηχανισμούς που μπορούμε να σας προμηθεύσουμε εμείς αλλά όλους τους γραμμικούς μηχανισμούς διότι πολύ απλά είναι αποτέλεσμα της γεωμετρίας της κίνησής τους.
Για καλύτερη λειτουργικότητα πάντως, εμείς συνιστούμε να μην ξεπερνά κανείς το όριο των 110° καθώς μέχρι αυτό το σημείο ο μηχανισμός ασκεί ακόμα ικανοποιητική δύναμη στο θυρόφυλλο.
Για εύκολο υπολογισμό της γωνίας ανοίγματος, δείτε τον παρακάτω πίνακα. Η απόσταση A
μετριέται από τον άξονα των μεντεσέδων και κάθετα στο θυρόφυλλο όταν αυτό είναι κλειστό. Η απόσταση Β
είναι κάθετη ως προς την απόσταση Α
.
Εάν η απόσταση Α είναι 100 cm τότε: | |
Γωνία ανοίγματος φ | Απόσταση Β |
---|---|
90° | 0 cm |
95° | 9 cm |
100° | 17 cm |
105° | 26 cm |
110° | 35 cm |
115° | 44 cm |
120° | 52 cm |
125° | 61 cm |
130° | 70 cm |
Επιθυμητός τρόπος λειτουργίας
Πρέπει να μας πείτε με ποιόν τρόπο θα ελέγχετε την πόρτα (πχ με τηλεχειρισμό, μπουτόν, μπουτόν-κλειδί κλπ).
Επίσης, πιθανόν να θέλετε άλλα παρελκόμενα όπως φανό ειδοποίησης (αναβοσβήνει όταν η πόρτα κινείται), ηλεκτρική κλειδαριά (συνεργάζεται με τον μηχανισμό και κλειδώνει-ξεκλειδώνει αυτόματα) κλπ. Βεβαίως, εάν κρίνουμε ότι κάποια παρελκόμενα είναι απαραίτητα ή πολύ χρήσιμα, θα τα προτείνουμε ούτως ή άλλως.