Είδη διακοπτών

Καλό είναι να αναφέρουμε πρώτα κάποιες βασικές έννοιες:

Σημειώστε ότι οι περισσότεροι διακόπτες που χρησιμοποιούμε για να μεταβιβάζουμε εντολές (πχ για άνοιγμα, κλείσιμο ή σταμάτημα) στους διάφορους πίνακες ελέγχου των αυτοματισμών μας, δεν είναι διακόπτες ισχύος αλλά διακόπτες ψυχρής επαφής (potential-free contatcs, dry contatcs ή voltage-free contacts).

Οι διακόπτες κατηγοριοποιούνται με τον αριθμό των πόλων και των διαδρομών τους.

Μερικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

SPST (Single-Pole, Single-Throw)
SPST1 πόλος και 1 θέση.

Πρόκειται για τον κλασικό διακόπτη on-off.
SPDT (Single-Pole, Double-Throw)
SPDT1 πόλος και 2 θέσεις.

Είναι η απλούστερη μορφή μεταγωγικού διακόπτη όπου με μία είσοδο μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εξόδους (ή το ανάποδο). Εάν ο διακόπτης διαθέτει και τρίτη, ενδιάμεση, θέση off (δεν κλείνει κύκλωμα μεταξύ επαφών) περιγράφεται σαν SPCO (Single-Pole, Changeover ή Single-Pole, Centre-Off) και SPTT (Single-Pole, Triple-Throw).
DPST (Double-Pole, Single-Throw)
DPST2 πόλοι και 1 θέση.

Πρόκειται για 2 διακόπτες τύπου SPST που είναι συζευγμένοι (ενεργοποιούνται ταυτόχρονα).
DPDT (Double-Pole, Double-Throw)
DPDT2 πόλοι και 2 θέσεις.

Πρόκειται για 2 διακόπτες τύπου SPDT που είναι συζευγμένοι (ενεργοποιούνται ταυτόχρονα). Εάν ο διακόπτης διαθέτει και τρίτη, ενδιάμεση, θέση off (δεν κλείνει κύκλωμα μεταξύ επαφών) περιγράφεται σαν DPCO (Double-Pole, Changeover ή Double-Pole, Centre-Off).


Όταν έχουμε διακόπτες που, από θέση σε θέση, κλείνουν και διαφορετικό κύκλωμα, τότε, ανάλογα με το πως συμπεριφέρεται ο διακόπτης στη μεταβατική κατάσταση όταν αλλάζουμε θέση, διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:

Μία άλλη κατηγοριοποίηση είναι κατά μορφές (forms) και αφορά τόσο τον αριθμό πόλων και διαδρομών όσο και την κατάσταση των επαφών (ανοιχτές ή κλειστές) στην κανονική κατάσταση λειτουργίας.

Τρεις συνηθισμένες μορφές είναι οι ακόλουθες:

Form A
Form ASPST και NO
Form B
Form BSPST και NC
Form C
Form CSPDT και, κατά την ενεργοποίηση, πρώτα ανοίγει η μία επαφή και μετά κλείνει η άλλη (break-before-make)